utländskt körkortHar du utländskt körkort? Får du köra bil i Sverige? Behöver du byta det till ett svenskt körkort? Svaret är – det beror på. Om du bara är i Sverige på kortare besök går det oftast bra med ett körkort från länder utanför EU, men ibland (t.ex. om ditt körkort inte är utfärdat på engelska, tyska eller franska) måste du även ha ett s.k. internationellt körkort. Rent juridiskt är ett internationellt körkort faktiskt inte ett körkort i sig, utan en bestyrkt översättning som ska visas upp tillsammans med körkortet i original.

Om du bor i Sverige kan du i vissa fall behöva byta ditt utländska körkort till ett svenskt körkort. Om ditt körkort är från en EES-stat behöver du inte byta det mot ett svenskt körkort, även om du stadigvarande bor i Sverige. Detta förutsatt att körkortet gäller i det land som utfärdade det, samt att det inte redan bytts ut mot svenskt körkort. Om du själv väljer att byta mot ett svenskt körkort behöver du ansöka om detta hos Transportstyrelsen. Det kan ju vara värt att göra detta, då ett svenskt körkort även fungerar som legitimation i Norden.

Om du har ett körkort från ett land utanför EES (undantaget Schweiz och Japan) kan du tyvärr inte byta ut det till ett svenskt körkort. Så om du bor i Sverige permanent blir du tyvärr tvungen att klara det svenska förarprovet (teoriprov/körkortsfrågor och körprov/uppkörning) för att få ett svenskt körkort.

5 May 2011