ReservdelarDet finns ännu ingenting som är en evighetsmaskin, alla produkter som används slits, nöts och går sönder. Ni kanske känner till uttrycket att en kedja aldrig är starkare än dess svagaste länk och när denna länk går av är hela kedjan förstörd. Eller?

När en produkt går sönder är det i allra flesta fall inte hela produkten och alla dess delar som har gått sönder, utan snarare är den en eller ett par delar som blivit skadade eller slitna. Genom att byta ut denna eller dessa delar mot nya reservdelar kan man öka livslängden ytterligare på sin produkt.

Att köpa reservdelar och, istället för att skrota hela produkten och köpa nytt, laga det som är trasigt kan man spara väldigt mycket pengar och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Om bilen som exempel kommer förmodligen alla på något tillfälle där till synes hela vardagen rasat samman på grund av att något har gått sönder på bilen som gjort den oduglig att köra. För alla oss som hör till dem som har tummen mitt i handen och bara förväntar oss att bilen ska starta och rulla som den ska på morgonen är det många som har, speciellt med lite äldre bilar, helt enkelt ställt av bilen, köpt en nyare och bara låtit den gamla förfalla, skrotas eller säljas. Det kan bli en rätt dyr affär i längden eftersom bilar alltid kommer slitas och gå sönder. Tar istället och är lite uppmärksam på delar som man vet slits på bilen kan man i tid köpa reservdelar som krävs för att hålla bilen i form under längre perioder. För hela bilen är ett komplext system där alla delar på något sätt är beroende av varandra, och när en del slits ut kommer detta att slita på nästa del och nästa del och nästa del och tillslut är bilen bortom räddning. Tar man istället några gånger om året och köper reservdelar och byter ut de delar som slitits kan man förhindra stora kostnader som förknippas med besök hos bilverkstaden eller inköp av ny bil. Det kan handla om reservdelar såsom nya upphängare till avgasröret, nya bromsklossar till bromsoket eller ett nytt luftfilter.

Genom att köpa reservdelar och hålla produkterna fräscha under längre tid bidrar du även till att minska svinnet av jordens resurser. En reservdel tar betydligt mindre energi och naturresurser att tillverka än en helt ny bil, tvättmaskin eller en mobiltelefon och skulle vi alla vara lite noggrannare med att hålla efter våra saker kan är väldigt många ton skräp och skrot som slipper hamna på soptippen varje år.

6 Sep 2014