PengarDet finns många affiliateprogram (även kallat affiliatenätverk) som du kan bli affiliate åt. Det är dock långt ifrån alla som passar din blogg, det gäller att kolla runt och jämföra, detta för att hitta det affiliateprogram som är allra bäst lämpat för din blogg. Vad är det då för parametrar du bör bedöma i valet av affiliateprogram?

Börja med att läsa om hur utbetalningar går till och hur mycket provision du får. Utländska affiliateprogram har ibland en tendens att enbart kunna betala ut till så kallade onlineplånböcker (t.ex. Paypal, Moneybookers), alternativt via check. Detta kan innebära mycket krångel för dig. Många svenska banker drar sig för att lösa in utländska checkar, särskilt om de inte kommer från stora och välkända företag. Dessutom brukar avgifterna ofta vara väldigt höga, det är inte ovanligt att betala flera hundra kronor (ibland upp till 1000), vilket gör detta till ett icke önskvärt betalningsalternativ.

Jämför gärna flera olika affiliateprogram innan du bestämmer dig. Självklart kan du gå med i flera stycken om du vill också, men jämförelseprocessen låter dig bilda en uppfattning om hur mycket provision du kan få, vad det finns för produkter du kan marknadsföra och hur utbetalningarna går till. För att få ordning kan du även göra en tabell där du jämför olika affiliateprogram, där du också kan anteckna för- och nackdelar.

Se även till att de produkter du planerar att marknadsföra på din blogg passar inriktningen som du har. Spelar liksom ingen roll hur mycket pengar du tjänar på att sälja köksknivar om du skriver om den senaste utveckling inom grafikkort – ingen kommer vara intresserad av dina köksknivar.

Detta är några konkreta tips som du kan använda dig av för att hitta rätt affiliateprogram för din blogg!

7 Feb 2012