När man pratar om “vanliga” kontaktlinser menar man i de flesta fall linser med styrkor som korrigerar översynthet och närsynthet, som är de vanligaste typerna av synfel. När man köper den typen av linser behöver man enbart ange plus- eller minusstyrka för respektive öga, och det går att köpa även färgade linser med dessa typer av styrkor.

De som behöver använda sig av så kallade toriska linser är personer med astigmatism, alltså lite mer avancerade brytningsfel. Dessa linser har två olika styrkor: en för sfärisk korrektion och en för cylindrisk korrektion (alltså “vanlig” styrka samt en ytterligare styrka) för att ljuset som träffar ögat ifrån olika vinklar skall brytas rätt.

Multifokala linser är ett samlingsnamn för bifokala linser och progressiva linser, som är mycket snarlika. Bifokala linser används vanligtvis vid presbyopi, som innebär åldersbetingade problem med närseendet, för att personen som bär linserna skall kunna få synkorrigering på ära håll men oförändrad synskärpa på långt håll. De progressiva linser fungerar på ungefär samma sätt, då grundsyftet är att linserna slipas och konstrueras för att ge varierande grad av synkorrigering på olika avstånd. Vanligtvis har de en styrka för att man skall se bra på långt håll, en styrka för bra syn på mellanhåll och en styrka för bra syn på nära håll, och däremellan slipas linserna för att ge en mjuk övergång mellan de olika avstånden. Detta gör att personen i fråga slipper göra onaturliga rörelser med huvudet för att se bra på olika avstånd.

När det kommer till bärningstid finns det i princip alltid möjlighet att välja mellan att köpa endagslinser, månadslinser, dygnet-runt-linser och veckolinser oavsett vilken typ av linser man använder, och vad som är bäst lämpat för olika individer är beroende av livsstil, ögonens känslighet och vad man tycker är enklast att använda. Valmöjligheterna är dock många, och det är enkelt att hitta ett par linser väl anpassade för olika personers synfel och ögon.

 

29 Feb 2012