CykelsemesterAtt åka utomlands på cykelsemester blir mer och mer populärt, dels eftersom det numera går att snabbt och billigt ta sig ner till kontinenten med lågprisflyg, dels eftersom folk har en tendens att tänka mer på sin hälsa och att välja en aktiv semester före charterbeachen och konstant öldrickande, samt dels på grund av att allt fler upptäcker att cykeln är ett ypperligt färdmedel att utforska nya omgivningar på. Det finns dock ett par saker som du bör tänka på innan du beger dig ner på din cykelsemester.

Din fysiska form

Alla vi är olika och har olika förutsättningar. Vår fysiska form skiljer sig åt beroende på ålder, träningsnivå och en rad andra faktorer. När du planerar din cykelsemester, tänk på din fysiska form. Om du är en hobbycyklare som tillryggalägger blott ett par mil varannan helg kanske det inte är så smart att satsa på en tur över Pyrenéerna! Och även om du är i toppform, tänk på att kanske din fru inte är det, och om du åker på cykelsemester med barn måste du också räkna med att de tröttnar fortare, inte kan cykla lika snabbt och inte klarar av lika långa sträckor som vuxna.

Planering är A och O

Att åka på charter kräver i princip noll planering, du köper din biljett med halv- eller helpension och så flyger du ner. That's it, det är inte mer med det. När det kommer till en cykelsemester måste allt planeras mycket noggrannare. Det är trots allt rätt mycket logistiska lösningar som måste göras, från själva rutten och övernattningar längs vägen till cykelfrågan (ta med, hyra på plats) och bagagefrågan (ta med sig eller ordna bagagetransfer). Planering är det viktigaste av allt när du ska cykelsemestra.

Ett enklare och bättre alternativ är ofta att anlita någon researrangör som erbjuder cykelsemester – då kan du dra nytta av alla cykelsemesterns fördelar men slipper den rigorösa planeringen som annars krävs!

21 Mar 2014