PengarSom småföretagare är det många administrativa sysslor som man skall hinna med – utöver det man egentligen vill syssla med och är duktig på. Många småföretagare brukar varken vara så intresserade eller så duktiga på den administrativa biten. Det tillhör tyvärr också företagandet att kunna fakturera och se till att få betalt och att få betalt i tid och ha ordning och reda på allt som har med bokföringen att göra. Det är trots allt den som visar hur företaget mår och det behöver man ha en löpande kontroll över. Och får man inte betalt av sina kunder i tid kanske man inte klarar att betala sina leverantörer.

Ofta kan det dock löna sig att man själv fokuserar på det man själv är duktig på och tycker är roligt och sedan på olika sätt köper in de tjänster man behöver för de andra bitarna som ofta brukar handla om det administrativa.

Ett sätt är det som brukat kallas för fakturaköp eller factoring. Det finns banker och andra finansföretag som specialiserat sig på att köpa in andra företags fakturor och tar sedan hand om hela processen att skapa fakturorna, skicka dem till kund, bevaka betalningar, skicka påminnelser, skicka på inkasso vid behov och se till att betalningarna verkligen kommer in.

Beroende på i vilken bransch man verkar och vilken typ av kunder man har så kan detta vara ett mer eller mindre omfattande och tidsödande jobb – som det kan vara väldigt skönt att själv slippa lägga ner tid på. Om man låter ett sådant företag köpa det egna företagets fakturor så får man oftast betalt inom 24 timmar och sedan kan man glömma resten. En variant på det hela är fakturabelåning där man kan belåna sina fakturor. Det är alltså ett alternativ till traditionella banklån där man intecknar sina fakturor istället. Belåningsgraden brukar då ofta vara ca 70% av fakturabeloppet.

Det här är ganska vanligt bland mindre och medelstora företag att genom fakturaköp och fakturabelåning förstärka företagets likviditet och att skydda sig mot kreditrisker.

Kostnader vid fakturaköp

Vad kostar det då att använda sig av fakturaköp. Ja det beror på flera olika faktorer som bl.a. fakturabeloppen, fakturavolymerna, kredittiden samt dina kunders kreditvärdighet . Finansbolaget som köper dina fakturor övertar ju kreditrisken och måste göra en bedömning av hur stor den är. Oftast säljer man hela fakturavolymen men det finns även de som köper bara delar av den och det finns tom några enstaka som köper en enstaka faktura.

Kostnaderna brukar bestå av flera delar och man bör här göra lite egna beräkningar och kolla upp noggrant – så att man ser om det verkligen lönar sig.

Det vanligaste är en fast månadskostnad plus en rörlig kostnad per faktura ( 2-7% av fakturabeloppet brukar det ligga på). Därutöver tillkommer ofta en fakturaavgift på ca 30-50kr per faktura. För att det skall bli lönsamt måste ju antalet fakturor vara tillräckligt stort för att motivera den fasta månadskostnaden dvs. den måste slås ut på antalet fakturor och sedan adderas till den rörliga kostnaden. Man bör också vara lite vaksam eftersom en del tillämpar mer eller mindre ”dolda” kostnader som kan vara svåra att både se och förstå sig på. Om man snabbt analysera hur prissättningen ser ut så verkar det som att det troligen lönar sig bäst för fakturor med lite större fakturabelopp. Många småfakturor kommer troligen att ge för höga kostnad.

Det finns många finansbolag som erbjuder fakturaköp och fakturabelåning liksom en del banker som tidigare nämnts. En aktör på marknaden som erbjuder fakturaköp utan dolda kostnader är bl.a. Avida Finans som är ett auktoriserat kreditmarknadsbolag under Finansinspektionens tillsyn. Huvudkontoret har de i Stockholm samt de har filialer i Norge och Finland. De har totalt ca 30 anställda.

Fördelarna med fakturaköp (och fakturabelåning) är att du på ett snabbt och enkelt sätt stärker ditt eget företags likviditet, du slipper en hel del tråkig och tidsödande administration samt att du inte behöver bekymra dig om kreditförluster eftersom du säljer bort kreditrisken. Den TID du frigör kan du istället ägna till att utveckla ditt företag vidare och ta hand om befintliga kunder ännu bättre och nya kunder.

Här kan du läsa lite om fakturabelåning om det skulle vara mer aktuellt än fakturaköp. Också hämtat från Avidas sajt.

24 May 2014