Ont i ryggen har blivit en folksjukdom, och ryggskott är något som en naprapat i Uppsala är särskilt lämpad att hjälpa dig med. Idag har till och med unga människor problem med värk och stelhet i den lägre delen av ryggen vilket till stor del beror på att vi blir alltmer stillasittande. Ingen mår bra av ett monotont rörelsemönster och om man lägger övervikt till detta så är det inte konstigt att kroppen börjar protestera med värk som följd. Om du misstänker eller har fått det konstaterat att du har ryggskott så kanske du undrar om detta är något som en naprapat i Uppsala kan hjälpa dig med. Naprapati är en form av fysisk terapi som har vunnit stor uppskattning både bland de som arbetar inom sjukvården och bland de som fått hjälp med naprapatiska behandlingar. Svaret på frågan är förstås ja. Naprapaten kan hjälp dig att bli av med värken och även med förebyggande åtgärder så att du slipper hamna i samma låsta och smärtfulla situation igen.

Är detta ryggskott?

I och med att ryggskott har blivit så pass vanligt så är det enkelt att dra till med denna förklaring då man drabbas av värk i nedre ryggen. Det finns flera olika förklaringar och orsaker till varför denna åkomma uppkommer, men en sak är säker, ont gör det och har man verkligen drabbats av ryggskott så kan man inte fungera normalt. Ryggskottet behöver inte dyka upp plötsligt, i många fall så känner man gradvis av smärtor då man rör sig i sidled eller böjer sig. Eftersom det här är ett namn på en åkomma som kan vara lite olika saker så kan symptomen yttra sig på lite olika sätt. Därför är det väldigt viktigt att man snabbt uppsöker hjälp och gör något åt smärtan och stelheten innan det blir så illa att man kanske måste få hjälp med tyngre mediciner för att ens kunna röra på sig.

Vad gör naprapaten?

Rörlighet är otroligt viktigt och man kan säga att naprapatens huvuduppgift är att få igång din rörlighet igen. Ryggskottet uppkommer ofta som resultat av att man inte rör sig tillräckligt och att man belastar den nedre delen av ryggen på ett oproportionerligt sätt. Det här är inte något som händer över en natt. Då du väl kommer för att få hjälp med naprapati så lägger du flera år av felaktigt rörelsemönster i naprapatens händer och nu förväntar du dig att han ska fixa detta på en timme eller två. Kan naprapaten greja detta? Ja och nej. För att du ska få igång din rörlighet igen och stärka din rygg så måste du lära dig ett nytt rörelsemönster i vardagen. Du kommer antagligen också att behöva se över din motion och om du eventuellt lider av övervikt. Det här är inte saker som naprapaten kan förändra, men han eller hon kan hjälpa dig med en plan och även lindra den smärta och stelhet som du upplever just nu med hjälp av naprapatiska behandlingar.

Viktiga behandlingar

För att avlasta den del av din rygg som har utsatts för en alltför stor påfrestning så kommer naprapaten att behandla en större del av din rygg och det här görs i första hand manuellt. Du kommer att få behandlingar som inkluderar massage och stretching. Ibland kan det kännas svårt eftersom man ofta är stel i både nacke och nedre delen av ryggen efter att ha spenderat år på ett mycket monotont och inaktivt vis. Naprapaten kommer därför att visa dig hur du kan öka smidigheten med stretchövningar som inte är farliga och som du kan klara av själv därhemma. Det här är mycket viktiga behandlingar som kan ge dig livskvalitén åter.

Vänta inte med behandling!

Det är lönslöst att dividera om du har ett ryggskott på gång eller inte. Det kanske inte gör ont då du böjer dig framåt men du har börjat uppleva visst obehag då du vrider dig i sidled. Istället för att gissa på orsaker och sjukdomsnamn så bör du boka en tid med en legitimerad naprapat som kan undersöka dig och fastställa vad som är på gång. Ingen behöver låta smärtor och stelhet bli till kroniska problem då det finns så mycket hjälp att tillgå. Tänk på att ökad rörlighet även kommer att influera andra områden i ditt liv. Problemen med ryggskott kan alltså bli avstampet till ett friskare liv där du mår bättre och känner lust och energi i vardagen. Med tanke på detta så kan man säga att naprapaten kan hjälpa dig med mer än själva ryggskottet!

26 Jan 2013