engelskaDet finns många sätt att lära sig flytande engelska. En del väljer att gå kvällskurser, andra att läsa fleråriga program på högskolan medan ytterligare andra åker utomlands för att ta del av det nya språket. Vilken väg som är bäst är helt upp till individen att avgöra men att plugga engelska utomlands har flera fördelar.

Språket sätts i ett sammanhang

Vid skolbänken och genom läxböcker lär sig många svenskar engelska fraser och grammatik. De har inga problem att svara på frågor och skriva prov vilket ger höga betyg. Men när de väl ska praktisera sin engelska med en engelsktalande person är det inte alls lika lätt längre. Orsaken är att det är väldigt stor skillnad på teori och praktik.  Meningarna som går att läsa i boken kanske inte alls passar när det dags för praktik. Att läsa utomlands gör att språket på ett betydligt tydligare sätt sätts i ett sammanhang. Den som pratar märker nyanser och variationer på ett sätt som inte kan lyftas fram i ett klassrum. På så vis blir språkutveckligen bredare.

Tala, Tänka, Göra Engelska

Att bo i ett land under en viss period och enbart tala engelska forcerar fram ett språk extremt fort. Att det fungerar syns bevisligen på många invandrare som kommer till Sverige. De som umgås med svenskar redan från dag ett har en klar förståelig svenska efter mindre än ett år. Detta från att inte kunnat ett ord när de kom hit. Skillnaden mot svenskar är att vi kan en hel del engelska från början vilket gör att vårt engelska språk kan fördjupas otroligt under den perioden vi bor i landet. De som testat detta säger att man ”tänker på engelska” efter några veckor och det är uppenbart att om man pratar och tänker på engelska kommer språkutveckligen av sig själv.

Men allt beror på vad man trivs med. Att sitta i en skolbänk i Sverige har sina fördelar, att leva och umgås med vänner i England sina andra.

26 Apr 2013