En del företag väljer att driva sina datacenter själv medan andra hyr in sig i en stor data hall vilka drivs av ett företag specialiserat på denna tjänst.

Oavsett om man driver sitt data center själv eller om man hyr in tjänsten finns det några punkter man bör tänka på för att få det bästa resultatet. Många datahallar lyfter fram den säkerhet de kan erbjuda när det gäller sekretess, brandskydd, inbrottsskydd och miljökrav. Dessa punkter är viktiga men det man inte bör glömma är att följande punkter är minst lika viktiga.

Tillgänglighet vs Kostnad

Det finns fördelar med en datahall som är placerad i ett mörkt bergrum och där allt enbart är styrt via olika datorer. Där är det konstant mörkt och en del av den kyla som behövs kommer automatiskt genom isoleringen från yttre värme tack vare bergväggarna.

Genom att allt styrs digitalt behövs det minimalt med personal och någon el för belysning behövs knappt.

Men det får inte heller dras till det yttersta. Det finns datahallar som med denna struktur som kan erbjuda extremt billig service för de som vill ha sina servrar där. Men vad händer om det blir driftstopp? Personal måste snabbt kunna vara på plats och ordna till det som inte går att ändra via den digitala styrningen. Det krävs alltså både kunnig personal samt en data hall som är placerad på ett tillgängligt ställe. Detta gäller även för att räddningstjänsten ska ha en fysiskt möjlighet att ta sig in.

I dessa fall måste man avväga kostnaden mot tillgängligheten.

Flexibilitet

Det är inte inom många branscher som utvecklingen går så snabbt som inom IT. Enligt viss forskning har ett datacenter en livstid på 5-7 år. Sedan har det skett så många förändringar inom IT-utvecklingen att de funktioner och struktur som byggts upp i hallarna till stor del är föråldrade. Det är därför viktigt att redan från början bygga en hall som kan byggas om, byggas till och förändras inredningsmässigt. Allt för att möta framtidens behov.

27 Mar 2013