VinterdäckHar du koll på dina däck?

Att man ska byta sina däck två gånger per år vet alla bilägare, sommaren kräver sommardäck, som inte sliter på våra vägar och vintern kräver vinterdäck, för att olyckor på grund av halka ska minimeras. Man investerar alltså direkt i två set med däck till sin bil, och man kan köpa både helt nya däck eller andrahandsdäck.

Köpa nya däck

Om man bestämmer sig för att köpa helt nya däck i Göteborg så vet man att däcken kommer att hålla under flera år framöver, men även bland splitternya däck finns stora kvalitets- och prisskillnader, Mölndals Däckservice AB reder ut träsket. Det finns flera kända däckmärken, som producerar miljontals nya däck per år, som Michelin, Goodyear och Dunlop. Sedan finns det mindre kända däckmärken, som i regel är billigare. Man kan höra med sin bilverkstad vad de rekommenderar och gärna varför - annars får man helt enkelt låta budgeten styra. Ju bättre däck man köper, desto säkrare är man på vägarna och desto längre tid brukar det ta innan man tvingas investera i nya däck igen.

Köpa begagnade däck

Nya däck i Helsingborg är alltid mycket dyrare än däck man finner på andrahandsmarknaden, men ofta kan man komma över finfina däck som bara är lite använda. Så länge man har koll på att däcken man köper har mycket körning kvar i sig så kan andrahandsdäck vara en suverän investering om man har liten budget. Är man själv osäker så kan man ofta få råd och hjälp angående köp av begagnade däck från sin lokala bilverkstad.

Regler kring mönsterdjup

Man ska se till att byta ut sina däck när mönsterdjupet passerar gränsen för vad som är lovligt, och helst en tid innan det. På sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm och på vinterdäck cirka det dubbla, dvs 3 mm. Man rekommenderas dock att ha minst 3 mm på sommardäcken om de körs på blöta vägar och gärna runt 6 mm på vinterdäcken för maximal säkerhet.

6 Dec 2013