50 Shades of Grey, eller 50 nyanser av honom som boken heter i den svenska utgåvan, är en starkt erotiskt laddad roman skriven av den brittiska författarinnan E. L. James. Den har även fått två efterföljare, Fifty Shades Darker (Femtion nyanser av mörker) och Fifty Shades Freed (Femtio nyanser av frihet), och totalt har serien sålt över hisnande 70 miljoner exemplar!

50 Shades of Grey är inte bara en oerhört populär bok, den har fått ett väldigt stort genomslag i hur svenskarna ser på sex och sin sexualitet (ett tecken på detta är bland annat på att butiker för vuxna säljer sexleksaker relaterade till just 50 Shades of Grey, för att folk lättare ska kunna leva ut sina fantasier). Boken handlar nämligen om en ung student, Ana, som ingår en så kallad BDSM-relation (BDSM står för bondage d.v.s. bindning, dominans och sadomasochism) med en ung och framgångsrik entreprenör, och den är laddad med en rad olika erotiska scener.

50 Shades of Grey är skriven på ett väldigt fantasieggande språk och har som sagt många olika erotiska scener mellan Ana och Christian. Samtidigt ger den en bra inblick i hur de båda huvudpersonerna fungerar, deras karaktärsdrag och vad som lockar dem i den ömsesidiga relationen. Vi får följa t.ex. hur Ana för första gången blir smiskad, något som ju är en vanlig fantasi för många.

Det som denna bok har gjort är alltså att ta in dominanslekar – som är väldigt vanliga i folks fantasier – in till sovrummet för många svenskar. Den har gjort att många börjat diskutera och ta upp dessa fantasier med varandra, samt försökt leva ut dem med varandra. På sådant sätt kan man säga att boken faktiskt förändrat svenskarnas syn på sex, i alla fall till viss del – utan boken hade förmodligen många inte vågat berätta om sina fantasier utan fortsatt fantisera i det tysta. Så om du har det minsta intresset för dominans eller om du bara är sugen på lite skön erotisk litteratur så rekommenderas 50 Shades of Grey varmt!

13 Nov 2013