FlyttkartongFlyttkartonger säljs på bygghandlare, stormarknader och ”fixa hemma”-butiker. De ser väldigt lika ut så det är lätt att enbart låta priset avgöra vilka man ska köpa. De som flyttar från en stor villa kan behöva rejält många kartonger och kan därmed spara en hel del om de väljer de som är billigast. Men billigast är inte alltid bäst. En oberoende test visade att det var stora skillnader på kvalitén.

Det testet visade var att de billigare som går att köpa i detaljhandeln ofta har sämre kvalité än de som köptes hos företag som jobbar med flytt av bohag eller magasinering av det. Troligtvis kan detta bero på att de senare har så mycket mer att förlora på om de får dåligt omdöme pga. dålig kvalité på kartongerna. Skulle ICA få dåligt rykte på grund av en dålig flyttkartong kommer inte folk att sluta köpa maten där. Men får ett magasineringsföretag rykte om sig att erbjuda dåliga kartonger vågar ingen anlita dem.

Enklaste sättet att avgöra kvalitén är att titta på kartongens väggar. Flyttkartongen ska vara så styv och hård som möjligt och definitivt inte svaja när man packar den. Knacka och bryt i kartongen för att känna des styvhet. En annan sak som indirekt avgöra hållbarheten är handtagen. Med stabila och sköna handtag kan en flyttkartong bäras enkelt och stabilt. Det betyder att den inte blir påverkad av yttre påfrestningar lika mycket som en kartong som upplevs gå sönder när man bär den.

Ovanpå en flyttkartong brukar det alltid stå hur många kilo som den ska kunna bära. Den vanligaste kartongen klarar 30kg och är lika stor som en klassisk flyttkartong. Ska mycket tunga saker packas som exempelvis böcker kan det vara bättre att köpa ”halvkartonger”. De är exakt hälften så stora vilket gör de lätt att packa i lastbilen vid flytt samtidigt som de inte blir lika tunga att släpa som en fullpackad flyttkartong med böcker. För till sist är det trots allt så att de flesta packar utan att väga varje kartong. Av den anledningen är det självklart bäst att satsa på kvalité före ett billigt pris.

5 Dec 2013